Baketips til 17. mai?

Sjekk ut disse 4 festkakene

Lyst til å lage ei skikkelig god kake til 17. mai? Enten du er lei av ferdig kakemiks, eller vil bryne deg på et større kakeprosjekt – her finner du 4 festkaker som kan gi deg høyere hurrarop enn kongen på balkongen.

Enkelte ting forventer vi å få på 17. mai: korpsmusikk, pølse i lompe, litt for stive sko – og ei skikkelig digg kake. 17. mai-kaken må på bordet, enten du er en dreven traktør av bakebollen eller ofte går for posevarianten.

Her har vi samlet 4 kaker som er nasjonaldagen verdig – med stigende vanskelighetsgrad:

  • en frisk og syrlig pavlova
  • vaniljekake med nydelig smørkrem og blåbær
  • ostekake med hvit sjokolade
  • Smil-kake med bringebær og marsipan

Finn frem visp, fløte og sukker, og lag en festkake som fort får bein å marsjere på!

Og du, husk at resultatet blir best når du bruker romtempererte egg.

Frisk kakedrøm

Pavlovaen begynner å bli et fast innslag på 17. mai-programmet. Denne varianten er ekstra frisk, med mango, pasjonsfrukt og kumquat på toppen. Det friske og syrlige balanserer smaksopplevelsen perfekt med den søte marengsbunnen.

Her får du oppskrift på én marengsbunn med ett lag krem og topping. Dersom du vil lage en festkake de luxe, lag to bunner og fyll på med krem og bær imellom.

Du trenger:

  • 4 eggehviter
  • 250 g sukker
  • 2 ts maizena
  • 1 ts hvitvinseddik
  • fløte
  • vaniljesukker
  • frukt og bær

Forvarm ovnen på 120 grader på over og undervarme. Ha klart stekeplate med bakepapir hvor du tegner opp en sirkel med diameter på cirka 26 cm.

Marengs: Ha eggehviter i en ren bolle. Pisk til skummet begynner å få stive topper. Da tilsetter du litt og litt sukker – og pisker videre til blandingen er jevn og sukkeret oppløst. (Pass på å ikke piske for lenge, for da kan marengsen bli kornete. Til slutt vender du forsiktig inn maizena og hvitvinseddik i marengsen.

Fordel blandingen utover sirkelen på bakepapiret, stek kaken i cirka 80–90 minutter på nederste rille. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i ovnen til den er avkjølt (eventuelt sett døren på gløtt). Rett før servering pyntes kaken med krem og topping.

Krem: Pisk fløte og 1 ts vaniljesukker. Ønsker du en syrligere krem kan du blande inn litt sitron- eller limesaft.

Topping: Mango, blåbær, pasjonsfrukt og kumquat, pyntet med friske mynteblader. Eller du kan bruke en blanding av blå og røde bær for å la kaken stå ordentlig i stil med 17. mai.

Oppskriften har vi fått fra Rosendahl.

Vaniljekake med blåbær

Dette er en klassisk og elegant vaniljekake med lekker pynt av smørkrem og blåbær, som nærmest smelter på tungen. Enkel og kjapp å lage – en fryd for både øye og gane.

Til bunnen trenger du:

  • 4 egg
  • 5 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 ss vaniljeekstrakt
  • 600 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 3 dl melk
  • 180 g smør

Til smørkremen trenger du:

  • 100 g mykt smør
  • 4 ss melk
  • 500 g melis
  • 1 klype salt
  • 200 g blåbær (friske)

Forvarm ovnen til 180 °C.

Varm melken og smøret i en kasserolle til smøret er smeltet. Avkjøl deretter blandingen.

Pisk egg, sukker, vaniljeekstrakt og frøene fra vaniljestangen sammen i en stor skål til det får en lett og luftig konsistens.

Sikt mel og bakepulver sammen og vend det forsiktig i eggeblandingen sammen med den lunkne melk- og smørblandingen. Tøm deigen i en langpanne (ikke nødvendig å smøre) og bak kaken i ovnen i 30–35 minutter. Bruk en tannpirker eller strikkepinne for å sjekke om kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen. Ta kaken ut av formen når den er ferdigstekt, og avkjøl på rist før du pynter den.

For å lage smørkremen, blander du melis og smør i en stor skål. Pisk blandingen med en håndmikser ved lav hastighet mens melken tilsettes. Pisk deretter i 5 minutter ved høy hastighet til blandingen er lett og luftig. Tilsett mer melis hvis kremen er for tynn.

Fordel smørkremen jevnt utover den avkjølte kaken, og pynt med blåbærene før servering.

Oppskriften har vi fått fra Le Creuset.


 

Ostekake med hvit sjokolade og bringebærsirup

Lag en litt mektigere ostekake med hvit sjokolade. Bringebærsirupen sørger for å dra kaken oppover på friskhetsskalaen. Du kan aldri unngå et kakestykke nummer to.

Til bunnen trenger du: 

  • 3 dl knuste Digestive-kjeks
  • 75 g smeltet smør

Til fyllet trenger du:

  • 500 g kremost naturell
  • 1 ¾ dl strøsukker
  • revet skall av ½ sitron
  • 2 plater gelatin oppløst i 0,5 dl kokt vann, avkjølt
  • 200 g smeltet hvit sjokolade
  • 2,5 dl fløte, lett pisket

Bland kjeks og smeltet smør og trykk det ned i bunnen av en 22 cm springform.

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Pisk kremfløte, sukker og revet sitronskall til en jevn, bløt masse. Press vannet ut av gelatinen og smelt den over vannbad. Bland den hurtig men grundig i osteblandingen (så den ikke danner tråder). Til slutt rører du inn den smeltede sjokoladen og lettpisket fløte. Hell fyllet over bunnen i springformen og sett kaken i kjøleskapet i 3–4 timer til den er fast. Server med hjemmelaget bringebærsirup og gjerne friske bringebær.

Bringebærsirup:

Bringebærsirup er godt på kaker, is, pannekaker, ost, yoghurt og mye mer. Og det er enkelt å lage: La 500 g bringebær (gjerne frosne) og 2 dl vann småkoke i 20 minutter. Sil blandingen og press ut saften. Tilsett 100 g brunt sukker og la det småkoke i ytterligere 10 minutter.

Oppskriften har vi fått fra Brix Design.



 

Smilkake

Kaken som får deg til å smile mens du nyter smaken av sjokolade, karamell, bringebær og marsipan. Den saftige sjokoladekaken – med 3 ruller Smil i fløtekremen – er farlig god.

Lys sjokoladebunn:

  • 5 egg
  • 200 g sukker
  • 50 g mørk sjokolade
  • 135 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 135 smør/margarin

Smil-ganache:

  • 3 ruller Smil
  • 6 dl kremfløte

Fyll/pynt:

  • ca. 100–150 g bringebær, most med 1–2 ss sukker (ev. bruk bringebærsyltetøy)
  • 1 liten plate Daim
  • ca. 50 g marsipan (trilles til 14–16 kuler)
  • 70 g mørk sjokolade (marsipanen trilles i smeltet sjokolade, resten av sjokoladen brukes til å lage mønster på toppen av kaken)
  • gullstøv

Slik lager du bunnen:

Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt sjokolade og smør sammen i mikroovn/ evt. over vannbad. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Helles i smurt springform (ca.22-24 cm). Ovnstemperatur: 180 grader (varmluft). Steketid: ca. 40–50 minutter.

Smil-ganache:

Legg sjokoladebitene i en bolle. Varm fløten til kokepunktet. Hell over sjokoladen og la stå et halvt minutt før du rører. Bruk gjerne en stavmikser for å få blandingen helt glatt. Dekk til bollen og sett den kjølig til dagen etter (eller la den stå minimum 4 timer).

Montering:

Lag pynten først:

  1. Trill passe store kuler av marsipanen (14–16 stk.)
  2. Smelt sjokolade i mikrobølgeovn eller over vannbad
  3. Trill marsipanen i sjokoladen
  4. Legg kulene over på et bakepapir
  5. Spray på gull og sett kjølig

Del bunnen i tre deler. Legg nederste bunnen på et fat. Stryk på bringebær. Pisk sjokoladefløten til fast krem. Ta av 1/3 del av kremen som skal brukes til å stryke opp kaken og til pynt på toppen. Legg på krem, stryk ut og dryss over hakket Daim. Legg øverste del av kakebunnen opp ned som andre lag. Legg på evt bringebær om du ønsker det, så krem. Stryk ut og dryss på resten av den hakket Daim.

Stryk opp kaken og ha resten av kremen i en sprøytepose. Lag små rosetter av kremen (bruk en tyll i sprøyteposen for å gi kremen et fint mønster), og plasser kulene med marsipan på hver kremrosett. Sett kjølig frem til servering. Kaken kan fryses.

Oppskriften har vi fått fra konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen.