Bikubene på vårt tak vokser…

19.mai

Vestby Storsenter har fått 3 bikuber på taket. Hver bikube har sin egen dronning. De tre dronningene har fått navnet sitt etter at vi hadde en navnekonkurranse på FB. I tiden fremover skal vi gi dere noen morsomme og interessante fakta fra livet som bie på taket av et kjøpesenter.

#1 VISSTE DU AT:

Visste du at biene opprinnelig kommer fra Slovenia og er svært populære i Norge på grunn av sin arbeidskapasitet og gode lynne? Dersom du er i Vestby sentrum og ser bier på blomstene der, er det sannsynligvis biene fra Vestby Storsenter.

Dronning Zonja, Queen Bee og Billy Bee hilser til dere alle.

26.mai

Hei alle sammen og god tirsdag.

Nå om dagen summer det veldig i våre bikuber på taket, og biene er observert i hele Vestby sentrum. Har du gått forbi et frukttre i full blomst, så vil du kunne høre lyden av ivrige honningbier.

Tirsdag er dagen for “Visste du at…” og her kommer denne ukens faktaopplysning om biene vi har på taket:

Visste du at biene er vegetarianere? Kanskje ikke så merkelig i og for seg, der de hopper fra blomst til blomst. Grunnen til at vi nevner det er at den nært beslektede vepsen, som mange forveksler med bien, faktisk er kjøtteter. Det er en av grunnene til at vepsen ofte er til stede når vi griller og koser oss om sommeren.

02.juni

For de av dere som ikke har fått det med dere, så har Vestby Storsenter fått tusenvis av nye beboere på taket. Honningproduserende bier i 3 store bikuber.

Her kommer denne ukens “Visste du at…”

Visste du at biene arbeider nesten døgnet rundt og kan samle inn honning fra så tidlig som kl. 04 om morgenen og jobbe til sent på kvelden. Siden vi åpnet bikubene på taket i våres har biene allerede sanket mye honning. Bikuben til Billy Bee er nå på 7kg, bikuben til Queen Bee er på 2kg og kuben til Dronning Zonja veier ca 8kg.

For noen fantastisk produktive bier vi har fått oss.

09.juni

Vel overstått helg til dere alle!

Det er tirsdag og på tide å spe på litt kunnskap om våre bier på taket.

– Her var det liv, sa bia og tørket svetten av panna. Kanskje ikke så rart, for i en bikube midtsommers, er det gjerne minst 50 tusen bier. 50.000 bier ja. Det er alltid noen å snakke med, ser vi for oss.

Disse 50 tusen biene, veier ikke mer enn tilsammen 2kg. Altså ca 0,04 gram pr bie.

Sammen er de dynamitt!

16.juni

Pjuh, så varmt det er da. Det bryr ikke biene seg spesielt mye om. Og her er ukens «Visste du at»

Biene jobber på i over 30 grader, og vet at alt de samler nå på sommeren, blir vintermat når kulden kommer. Når biene har samlet så mye honning at en honningramme er full, så forsegles denne med bivoks.

En full honningramme kan veie mellom 2,8 til 3,5 kg. Det er mye deilig honning!

Fortsatt god sommer alle sammen!

30.juni

God tirsdag.

Det er igjen på tide å øke kunnskapen om Vestby Storsenters gode naboer på taket; biene. Som mange av dere har fått med dere, huser vi nå tusenvis av honningbier, i tre bikuber som er plassert trygt på taket av vårt senter. Tre dronninger med hver sin armé av bier, hvis eneste oppgave i livet er å produsere honning og ta vare på sin dronning.

Visste du at…

Visste du at biene forsegler brettene med honning når de er fulle? Dette gjør de for å lagre honningen som mat til senere. Forseglingen er bivoks som gir en trygg hinne over honningen. Fargen på bivoksen kan faktisk fortelle hva slags type planter biene henter nektar fra. Nylig observerte vår birøkter at bivoksen var hvit, hvilket indikerer at biene har hentet nektar på blomsten fra villbringebær.

Fantastisk, ikke sant?

Fortsatt god zzzzzommer!

07.juli

Hei alle rundt om i sommer-Norge, enten dere er i Vestby eller på ferie et eller annet sted. Vi håper dere nyter av fri og har feriefølelsen inne.

Det er på tide med en liten oppdatering på bie-fronten, og i denne ukens “Visste du at…” får du vite litt mer om hva slags bier vi har på taket.

Lite visste vi, og kanskje ikke du heller, at biene kommer i mange ulike raser. Rett valg av rase kan gi vesentlig mer honning enn andre. Rasen vi har på taket er av typen Krainer. Navnet kommer av at biene opprinnelig kommer fra Krain i Slovenia. Denne rasen er populær fordi de er svært arbeidssomme (opp mot 20 timer jobbing i døgnet) og har et godt lynne. Sånt blir det mye og god honning av.

Fortsatt god zzzzommer!

14.juli

Vi kan nærmest kjenne lukten av honning!

Men det er fremdeles en stund til den skal høstes. I denne ukens “Visste du at…” skal vi fortelle litt om hvor biene henter nektaren fra.

For det er stor forskjell på hvor mye de forskjellige blomstene og plantene gir av nektar. Så langt har denne sesongen gitt helt perfekte forhold for bringebær. Bringebærblomstene gir mye god nektar, som gir en sødmefylt og aldeles nydelig honning. Tidligere har vi nevnt at denne honningen blir forseglet med voks fra biene, og denne voksen er hvit. Andre typer planter kan faktisk gi annen farge på bivoksen.

Så da visste du det.

Nyt sommeren videre!

21.juli

Nå er vi godt ute i juli og det er helt sikkert folksomt på både strender og feriesteder rundt om. Men det kommer nok til kort i forhold til hvor folksomt det er i bikubene på taket av Vestby Storsenter.

I juli måned regnes det med at det er ca 50.000 bier i en kube. Og til tross for at det nå har vært skolefri en liten stund, trenger man ikke bruke lang tid på å regne ut at med våre 3 bikuber, har vi rundt 150.000 bier på taket.

Noen skremmende høy vekt blir det ikke, fordi en bie veier i snitt 0,04 gram. Dermed er vekten av biene i en kube rundt 2kg.

Håper det er litt mindre folksomt der du befinner deg. Kos deg med fri!

28.juli

I en vanlig husstand, har de som bor der stort sett kontroll på hvem som er hvem sine unger. I denne ukens “Visste du at…” vil man lett forstå at en biedronning, ikke kan ha helt den samme kontrollen på sitt avkom.

“Visste du at…”

…en god dronning legger 2500 egg i døgnet. Ja du hørte rett, 2500 egg i døgnet. Dette gjør hun fra rundt midten av mars og ut august. Det blir rundt regnet 5 og 1/2 måned med egglegging, hvert år i 5 år. Det er stort sett så lenge en dronning lever.

Det betyr at en en dronning kan bli mor til svært store mengder bier, nærmere bestemt over 2 millioner. Da får vi bare tåle at hun ikke husker navnet på alle barna sine…

06.august

August er over oss og selv om sommeren ikke er over, så har juli rast unna. Tiden har ikke stått stille på taket av senteret heller, og her kommer siste oppdatering fra våre 3 dronningbier på taket.

Beliggenheten til kubene der oppe er nok nærmest perfekt. Kubene står med flyåpning mot øst, noe som betyr at biene starter å fly tidligere om morgenen, enn hvis åpningen hadde stått mot en annen himmelretning.

Visste du at…

Det kan være stor forskjell på 3 bikuber som står ved siden av hverandre. Man skulle tro at av 3 like kuber så vil produksjonen av honning være omtrent lik. Men i vårt tilfelle så produserer den ene kuben en god del mer enn de to andre. Det betyr ofte at dronningen er ung og særdeles produktiv og ikke minst at hun har en stor gjeng med arbeidere som virkelig vil jobbe for sin dronning.

Kozzzzz dere!

11.august

Det er tirsdag og på tide med en ny oppdatering fra våre flyvende arbeidere på taket (neida, det er ingen håndverkere med luft under vingene på taket). Vi snakker naturligvis om våre honningbier.

Bienes verden er innfløkt og som vi har nevnt tidligere så er vi imponert over bienes avanserte språk og samfunnsoppbygning. Det vi nå har fått erfare, er også at deres verden kan være en smule brutal.

Visste du at…

Biene ønsker å bli oppfattet som arbeidsjern. Derfor ønsker de selv å legge alt til rette for at de kan jobbe så mye som mulig. Har de funnet en dronning som fungerer så jobber de trofast for henne. Skulle de derimot ikke være spesielt fornøyd med henne, byttes hun rett og slett ut.

Så har skjedd i kuben til Queen Bee. Av en eller grunn har de ønsket å bytte henne ut. Hennes navnesøster, Queen Bee II, har stolt tatt over tronen. Årsaken til at en biedronning byttes ut kan være mange; eksempelvis at hun drar litt på det ene benet, har en skadet vinge eller rett og slett er for gammel.

Utskiftningen, til tross for sin brutalitet, har gått fint. Stemningen er god og arbeiderene står på som bare det. Den gamle dronningen nyter nå pensjonisttilværelsen i et gammelt eiketre, med god utsikt over en lekker blomstereng.

18.august

God tirsdag morgen. Det er 18.august og sommeren er til de grader over oss og har vært det lenge nå.

Høsten er ikke alt for langt unna. Jada, vi vet at man ikke skal snakke alt for mye om den når vi fortsatt klemmer mest mulig sol ut av august. Men høst betyr, som for veldig mange andre rundt om i landet; innhøsting.

For rapportene fra taket er veldig positive. Biene produserer honning som bare det. Dramatikken som utspilte seg for en liten tid tilbake, har nå gjort helomvending og det hersker nå en harmonisk stemning i de tre bikubene. Dronningene er godt likt av sine arbeidere, dermed kan man nå se at innhøstingen ikke er alt for langt unna.

Vi skal i størst mulig grad gi dere et innblikk i innhøstingen, gjennom både bilder og videoer.

Vår birøkter Dag, fra VestBI, mener det er klart for innhøsting om rundt 14 dager.

Vi er zzzzzåååå spente!