Boksignering og julegaveidè!

 

Lørdag 15.desember kl. 12 – 15 kommer forfatter Ellen Vahr til Sunkost på Vestby Storsenter og signerer sin roman Gaven.

 

Gaven ble nominert til Bokhandlerprisen i 2016 og handler om livet til Anne Brannfjell, husmannsdatteren fra Vardal som ble Norges mest kjente kloke kone. Ellen Vahr er Anne Brannfjells tipptippoldebarn og sier dette om boka:

Min tipptippoldemor Anne Brannfjell (1815 – 1905) ble Norges mest kjente kloke kone og fikk tilnavnet «signekonenes dronning.» Hun ble oppsøkt av folk med alt fra gikt og hudsykdommer til døvhet og kjertelsykdom. Men livsoppgaven hennes forble å helbrede barn med rakitt, også kalt engelsk syke, hvor anbefalingen var tran med jerndråper i, knust eggeskall, sollys og legende urter. Anne hadde et sjeldent blikk for å stille riktig diagnose og helbrede sykdom på grunnlag av klarsynte iakttagelser og sunt folkevett. Hennes behandling besto først og fremst av planter med helbredende kraft som hun plukket selv, men også av magiske signeritualer blandet med folkelige, fornuftige råd. 

Av den kloke kona i hjembygda lærer Anne seg å lese naturen; hver plante bærer Guds signatur og viser henne hvilke sykdommer plantene kan helbrede. Denne kunnskapen tar hun med seg til Christiania hvor hun starter ut som tjenestepike for byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. I storbyen tror hun at det skal være lettere å hjelpe. Men livet i Christiania er ikke som hun har trodd. Ikke bare blir hun viklet inn i et vanskelig kjærlighetsforhold med gullsmeden som resulterer i to «uekte» barn og dyp fattigdom, hun finner også ut at det er noe som heter en kvakksalverlov: Det er kun de lærde menn med universitetsutdannelse, doktoren i byen og presten på landsbygda, som har lov til å hjelpe de syke. For Anne betyr det tukthus.

Anne fant etter hvert sin vei og ble så etterspurt at 11 av 13 pasienter i Christiania brukte henne, og hun praktiserte helt frem til sin død, 90 år gammel. På slutten av sin levetid fikk hun et diplom fra Kong Oscar den andre som bekreftet at hun kunne virke som lege for barn. Og i 2015, to hundre år etter hennes fødsel, ble Anne Brannfjell hedret med en bronsestatue på Ekeberg, ikke langt fra plassen Ekeberglien, hvor hun tok imot pasientene sine. 

Vi håper at riktig mange kommer innom og slår av en prat med oss denne dagen, kanskje noen ønsker en signert bok til jul eller andre spennende julegaver fra Sunkost; helt i Anne Brannfjells ånd.

Hjertelig velkommen!