Har du en vinterblek kropp?

De fleste kjenner vel igjen følelsen av ufornuftige mengder sol på en vinterblek kropp, og den lett gjenkjennelige solbrente huden som til tider kan gi en smertefull start på sommerferien. Vi har vel alle trukket på smilebåndet av ektefellen som nektet å smøre seg og som må tilbringe flere dager i skyggen for å i det hele tatt holde ut ferien på Mallorca. Men Vita vet at det ikke er så mye å flire av, for fakta er at nordmenn dessverre topper en statistikk vi helst skulle unngått å være en del av.  Norge topper antallet tilfeller av hudkreft sett i forhold til antall innbyggere. Det er mange faktorer som påvirker dette, men enkelte av de kan man selv gjøre noe med.

Vita gir deg råd og tips om produkter, solingstips og mye annet som kan gi deg full utnyttelse av sommeren, enten du er i Norge eller i utlandet.

Vi er et værhungrig folk. Få ting engasjerer så mye som været i Norge. Mangler du en ting snakke om, er smalltalk om vær og vind, alltid en vinner. Vi klager når det er for kaldt. Vi klager når det er for varmt, og vi iler til stranda straks ferien er i gang. Men er vi godt nok forberedt?

– Ikke alltid, sier Anette Hove, butikksjef på Vita Vestby, med et litt alvorlig ansikt.
Mange kaster bare klærne, henter frem solkremen fra i fjor og legger seg til, og mens barna leker i vannkanten, stekes det pølser og hamburgere på engangsgrillen, mens mors kropp stekes lett rosa i formiddagssola.

– Noen ting bør ikke stekes i det hele tatt, smiler Anette, og forteller at på sommeren, i tidsrommet 12 til 15, er solen på sitt aller sterkeste. Da bør nordmenn ha sin siesta, og heller komme tilbake når den sterkeste varmen har gitt seg. Det alene er oppskrift god nok for de aller fleste.

Visste du at solfaktor i prinsipp betyr hvor mange ganger lenger du kan utsette kroppen for sol, sammenliknet med en kropp uten solkrem? Det betyr ikke det samme som at kroppen er upåvirket av solen, så beskyttelse ved hjelp av klær, solhatt, solbriller og lignende, kan være med på å gi hud på sårbare steder nødvendig fri fra solen.

Solkremer som er «water resistant» eller «water proof» gir uendret solfaktor i henholdsvis 40 og 80 minutter. Men, er du masse i vannet, tørker deg etter med håndkle etter hver badetur, forsvinner solfaktoren. Derfor er stort sett for lite å kun smøre både barn og voksne en gang på stranda.

Vita ønsker alle sine kunder en riktig god forsommer og en solfylt sommerferie når vi er kommet så langt.