Gleden ved å skape selv

Det er lett å trekke litt på smilebåndet av den stereotype strikkeren.

Du vet hun (ja for det er jo som regel en kvinne vi ser for oss) som sitter i en god stol, brillene er satt helt ytterst på nesetippen, radioen spiller optimistisk på FM-bølgebåndet som er akkompagnert av lyden fra to metallpinner som treffer hverandre for hver maske som er unnagjort. Hun finnes, i likhet med mange andre strikkere. Voldsomt mange andre strikkere. 

Historisk sett har strikkingen vært forbundet med kvinner i relativt høy alder. Fra å måtte strikke klær til familien fordi det ikke fantes andre løsninger, ble strikkingen en eneste stor gavefabrikk over mange år. Det er den fortsatt, men hendene som holder i strikkepinnene, plaggene og miljøene er nå langt mer variert enn det noen gang har vært. 

Bilde: Nyhter fra Camilla Pihl er i butikken nå.

 

Og det har skjedd fort. På kun få år, har antallet som svarer at de har strikket noe i løpet av det siste året, gått fra rundt 3% til over 40%. Og det er i dag langt flere aldersgrupper som sier de strikker. I 1980 var aldersspredningen svært god, men så sent som i 2010 var nesten alle strikkere over 60 år. I 2016 er igjen aldersspredningen tilbake på 1980-nivå, og strikkemønster, garntyper og plagg er nå en stor del av motebildet. Bare salget fra norske spinnerier er på flere hundre millioner i året (tall hentet fra Forskning.no). 

Det menes mye og mangt om hva som er årsaken til disse store endringene, om det er «bølger» eller om det ligger andre årsaker til grunn. Vestby Storsenter skal ikke mene noe som helst om det, men vi syntes at vår garnbutikk; Vestby Garn, er en bidragsyter til å holde tradisjonene ved hevd, men også å introdusere garn og strikking for menn og kvinner i alle aldre. 

Det å skape noe selv, et alternativ til det masseproduserte har jo en rekke verdier ved seg, og noe mer personlig enn en hjemmestrikket genser finnes knapt. Det å strikke er en motpol til det kjappe og enkle. Hvert hjemmelaget plagg, laget på og av naturlige produkter, er en gave til miljøet.

Karine Beba, butikksjef på Vestby Garn, er en kilde til inspirasjon i seg selv og fungerer som rådgiver for alle som kunne tenke seg å skape noe selv. Smått eller stort. 

Bilder: Eller mange kule nyhter, velkommen innom.