Brems opp litt…

REFLEKS – SE DEG SELV FRA UTSIDEN

Brems opp litt…

Tenkt deg litt om nå. Har du lett oppgitt og småskjelven hamret i rattet i bilen, fordi du nettopp kjørte forbi en person som uten refleks gikk langs veibanen i mørkeste natta? Men hvem er du til å kritisere? Bruker du refleks? Alltid?

Vi tror kanskje at ordet «alltid» er det viktigste. Alltid. Alltid betyr ikke noen ganger eller som oftest. Det betyr ikke nå og da eller at man pleier.

Alltid betyr rett og slett hver eneste gang, hele tiden, uten unntak. Alltid setebelte på i bilen. Alltid redningsvest i båten. Alltid hjelm når du sykler. Og alltid refleks når du går i mørket.

For det er så enkelt at bruker man refleks hver gang det er mørkt, så er det statistisk sett 85% mindre sjanse for å at du blir påkjørt. La oss se på noen enkle tall:

Uten refleks vil en bil som kjører i 50km/t ha kun 2 sekunder på å reagere, mens denne reaksjonstiden øker 5 ganger med refleks
Hvis man samtidig tar med seg kunnskapen om at en sjåfør i ung alder (de yngre har bedre reaksjon enn eldre) normalt bruker 1 sekund på å reagere på en hindring, og at bilen i en hastighet på 50km/t flytter seg hele 14 meter, har man ikke statistikk og matematikk på sin side.

Men dette handler om deg. Det handler om at du skal ta steget ut av din egen bil, og se for deg at det er deg som går langs veien, en mørk kveld i september. Hva vil en passerende bil se? Har du på deg refleks?

På Vestby Storsenter har vi nå en rekke butikker som i tillegg til å selge helt tradisjonelle refleks med jakkeheng, selger morsomme og spennende produkter med refleks. Dette gir alle færre unnskyldninger og flere muligheter for å bruke refleks.

På Apotek 1 selger de en rekke produkter, alt fra de tradisjonelle refleksvestene, slapwrap refleksbånd som du «slår» rundt armen eller benet, refleksbuttons som du enkelt fester på ytterplagg og som lyser ved hjelp av batteri. I tillegg til dette selger Apotek 1 pannebånd og luer i ulike farger, alle med et mønster som er laget i et reflekterende materiale. Det samme gjør også Sport1 som også har waistpack med refleks, samt redningsline med refleks. Og det stopper ikke der.

Sparkjøp har både regntrekk til ryggsekker med refleks og mange morsomme refleksprodukter til hun. Refleksprodukter til kjæledyr finner du selvfølgelig også hos Pets.

Mange velger fortsatt å bruke sykkel, og det er viktig å sørge for at både sykkel og fører av sykkelen er godt synlig. På Clas Ohlson, Power og Sport1 finner du en rekke produkter som du enkelt kan feste på sykkel og fører for at de syntes godt, enten de lyser opp når de blir truffet av lys eller lyser selv.

Clas Ohlson har også Albedo reflekterende tekstilspray, en fargeløs spray som reflekterer lys når plagget det er sprayet på blir truffet av lyset. De har også paraplyer med refleks på.

Som dere skjønner så er refleks noe som redder liv, i form av en lang rekke varianter og måter. Vær gjerne kreativ med hvordan du syntes i mørket. Men du, lov oss en ting da.

 

Bruk det hver dag.

Hele tiden.

Alltid.